dotaz

dotaz

Vložil: Jiří Mulač | 16. 04. 2017 | 12:26

Jak je možné, že dnes (16.4.2017) nevíme rozdělení frekvenčních pásem, ani přidělení jednotlivých frekvencí pro systém DBV-T2 v jednotlivých lokalitách ani postup přechodu z DBV-T na DBV-T2. Tomu já říkám bordel nejen v řídících strukturách státní správy, ale i ve vládě !!!!

RE: dotaz

Vložil: Josef | 16. 04. 2017 | 15:20

Dobrý den,
otázka je, jestli by Vám to osobně k něčemu bylo. Dokud se nespustí vysílač, tak je v podstatě jedno, že nikdo neví na jakém to bude kanálu.

Jinak základní důležitá věc jako termín kompletního vypnutí je známá. A o termínech spuštění je vždy informováno poměrně dost dopředu.

Uznávám ale, že by to mohlo být lepší :-)

RE: dotaz

Vložil: Jiří Mulač | 16. 04. 2017 | 15:52

Nejde jen o to, že by to bylo pro mne, ale dosud nikdo neví nic o šíření nové modulace v Česku a také neví nic o tom kolik vykrývacích vysílačů to bude stát.
Zda se počet vykrývacích vysílačů vejde do omezeného pásma.
Přesto vláda již téměř přesně zná cenu, za kterou nabídne uvolněná pásma k prodeji.

RE: dotaz

Vložil: Josef | 16. 04. 2017 | 16:48

Dobrý den,

1) Termín "nová modulace" neexistuje. Bude se vysílat DVB-T2 na kanálech 21 - 50. Kódování obrazu H.265 a kódování zvuku AAC. Tzn. vše potřebné k vysílání je známé.

2) Přibližný počet vykrývačů je znám a měl by zůstat zhruba stejně velký jako při současném vysílání. Rozhodně nebude vykrývačů více.

3) Roční provozní náklady vysílačů se nemění s přechodem na DVB-T2. Respektive se mohou změnit, ale pouze v malé míře. Největší vliv má výkon vysílání, který zůstane u většiny vysílačů zachován.

RE: dotaz

Vložil: Jiří Mulač | 16. 04. 2017 | 17:03

Vážený pane,
sídlím v Mladé Boleslavi a mám přijimací anténu s 2 antenními zesilovači. Chtěl bych tento přijimací systém nasměrovaný na Ještěd změnit, neboť se stává, že se postupně rozpadá 3. multiplex (60 kanál) 1. multiplex (43. kanál) a v některých případech i 2. multiplex (52.kanál) při mírně zhoršení počasí. S informacemi, které o rozvoji televizní sítě mám, musím počítat s tím,
že jakékoli investice do anténního systému jsou minimálně na rok až 2 roky nerentabilní.
Nejen nevím odkud budu signál přijímat v budoucnu, ani nevím s jakým potřebným zesílením budu must počítat.

RE: dotaz

Vložil: Josef | 16. 04. 2017 | 17:29

Dobrý den,
kdybyste začal konstruktivně jako v posledním příspěvku, tak bych Vám mohl poradit hned a nemusel jste být z celé věci takto frustrovaný...

1) I kdybych Vám nyní řekl, že se bude vysílat z lokality A na kanálu B o výkonu C, tak by Vám žádná firma nebyla schopná nyní sestavit a garantovat budoucí bezproblémový příjem. To lze vždy až po spuštění daného vysílače.

2) S velmi velkou pravděpodobností zůstanou zachovány stejné vysílací lokality. Tzn. pro Vás zůstane Ještěd (multiplexy Český radiokomunikací) + Jablonec nad Nisou – Černá studnice nebo Česká Lípa - Špičák (multiplexy Digital Broadcasting).

3) Existují tzv. programovatelné zesilovače. Jedná se o větší, ale jednorázovou investici. Tyto zesilovače lze nakonfigurovat pro příjem libovolného kanálu bez zásahu do zapojení. Tzn. změna vysílacího kanálu je otázka několika minut.

Doporučuji přečíst článek: společné televizní antény pro DVB-T2. Více otázek pak doporučuji směřovat spíše na České radiokomunikace, Digital Broadcasting a Český telekomunikační úřad. Tento je web je pouze informativní stránka, kterou spravuji ve volném čase a snažím se hlavně zamezit dalšímu prodávání televizí bez tuneru DVB-T2.

RE: dotaz

Vložil: Jiří Mulač | 16. 04. 2017 | 18:04

Vážený pane,
děkuji za přibližné informace. Přesto pokud v dané oblasti pracujete, omluvám se za Vaši frustraci. Přesto se domnívám, že Vás očekává dost velká rána při nasazování nového systému. Doufám, že v naší republice vystačíte s jednoduchými vysílacimi nosnými a nebudete nuceni přejít na komplikovanější samoopravné spread spectra kódování. To co jsem předtím označil za modulaci, jsem mínil toto. V odborným článcích byly uváděny jen velmi jednoduchá kódování.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje