kostičkování obrazu HD

kostičkování obrazu HD

Vložil: Josef Šára | 16. 10. 2018 | 21:19

Dobrý den,mám TV Samsung UE48JU6580 s normou pro příjem DVB T2. Po přeladění po 30.9.se programy (zejména ČT)s T2 v HD rozlišení občas zasekávají a obraz tzv. kostičkuje a ztrácí se i zvuk. Můžete mi poradit co se dá dělat ?
Programy na druhém TV v domě, který přijímá signál přes satelit fungují normálně.
Děkuji za radu

RE: kostičkování obrazu HD

Vložil: Josef | 19. 10. 2018 | 11:09

Dobrý den,
informace o druhé TV, která využívá jiný typ signálu je irelevantní...

Každopádně Váš problém u televize napojené na klasickou anténu spočívá v nekvalitním signálu. Doporučuji pozvat místní anténáře, kteří proměří signál v místě Vašeho bydliště a upraví anténní systém tak, aby byl signál DVB-T2 dostatečně kvalitní.

RE: kostičkování obrazu HD

Vložil: Josef Šára | 20. 10. 2018 | 14:03

Děkuji za vaši odpověď a začnu s kontrolou nastavení antény i když s názorem na špatnou kvalitou signálu si nejsem jistý. Vidím totiž z okna domu přímo na TV vysílač Kleť. Navíc vidím, že problém se sekáním obrazu i zvuku vč. tzv. kostičkování trápí více uživatelů...

RE: kostičkování obrazu HD

Vložil: Josef | 20. 10. 2018 | 14:29

Dobrý den,
příjem digitálního signálu není triviální záležitost, ač se tak může zdát. Do hry vstupuje řada proměnných, která je potřeba řešit na místě přímo u uživatele. Problém trápí hodně uživatelů právě proto, že mají antény instalované svépomocí a nevlastní měřicí přístroj, který stojí více než nová televize...

To, že vidíte přímo na TV vysílač může být právě problém, proč máte špatný signál. Zdá se to jako hloupost, ale příliš silný signál je také problém. Každý přijímač má určité schopnosti a je schopný přijímat a bez problémů zpracovat signál v rozmezí 30-90 jednotek (nebudu zabíhat do detailů). Když pošlete slabší, a nebo naopak silnější signál, tak se začnou objevovat chyby zpracování signálu. Zjednodušeně začnou vypadávat části dat ze signálu. Projev na televizi je naprosto shodný u všech uživatelů. Při slabším výpadku se objeví kostičky. Při větším výpadku může obraz na chvíli vypadnout a po chvíli zase naskočit... Často se to děje i ve stejnou dobu. Přeci jen šíření signálu je jiné v noci a přes den... To samé platí i pro roční období... Jinak se šíří signál za jasného dnes a jinak se šíří signál při inverzi...

Často je otázka, proč DVB-T jde a DVB-T2 kostičkuje... Odpověď je opět jednoduchá... DVB-T vysílá vždy na jiném kanálu než DVB-T2. Samozřejmě i každý kanál je háklivý na něco jiného... Plechová hala odráží kanál 28 úplně jinak než kanál 48. Druhá věc je, že modulace signálu DVB-T2 je podstatně jemnější a vyžaduje "lépe" udělanou anténu... DVB-T přijímáte na těsně hraně (to nemáte šanci poznat), ale DVB-T2 už je za pomyslnou hranou.

Jinak do hry mohou vstupovat i další věci:
1) GSM vysílač v blízkém okolí
2) Plechová garáž nebo hala v blízkosti
3) Špatně odrušené zařízení (existují případy, kdy rušila nabíječka od mobilu, stará televize, pračka, když prala a plno dalšího)
4) Teoreticky může být i vadná televize, ale těch případů je minimum (cca 1 z 1000).

Mimochodem já bydlím cca 1 km od vysílače a na správné nastavení antény si zde vylámalo zuby několik profesionálů. Signál je zde tak silný, že se musí za anténou několikrát utlumit a následně použít speciální koaxiální kabel, aby sám kabel nefungoval jako anténa.

RE: kostičkování obrazu HD

Vložil: Josef Šára | 20. 10. 2018 | 14:54

Děkuji za plně vyčerpávající odpověď s obsahem a zdůvodněním jak jsem si představoval. Z uvedeného je jasné, že v mém případš je nastavení antény určené pro profesionála s patřičným vybavením a ne pro laika se systémem pokus - omyl. Ještě jednou děkuji.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje