Dotaz

Dotaz

Vložil: pavel richter | 25. 04. 2019 | 09:53

Dobrý den.

Vlastním chatu v Dolní Lomné, výše položenou (přímý směr na Čantorii i k Lysé hoře), kde aktuálně bezproblémově přijímám na „síto“ a nějaký čínský domovní zesilovač všechny české programy pozemního vysílání i mnoho polských programů včetně několika slovenských. Naladil jsem i 6 programů DVB-T2 (ČT1,ČT2,ČT24,ČT sport,ČT art a ještě nějaký ČT program). Čt programy DVB-T2 se mi někdy sekají, tudíž hodlám koupit kvalitnější anténu/y i zesilovač. Předpokládám, že tím problém odstraním, nicméně o to mi nejde. Není mi jasné, proč chytám pouze Čt programy v DVB-T2, když již jsou vysílány i jiné české programy v DVB-T2 (Nova, Prima, Barandov atd.). Signál je přijímán pravděpodobně odrazem, není mi ale známo, z kterého vysílače.

S ohledem na výše uvedené bych se chtěl tedy dotázat, zda v oblasti chaty, bych měl už v této chvíli přijímat i jiné české programy v DVB-T2, než ČT programy, resp. zda patřičný vysílač, krom uvedených programů vysílá i jiné české programy?

Pokud vysílač již vysílá i jiné programy, tak v čem může být problém? Je snad signál u jiných televizních programů slabší?

Dalo by se to případně napravit vhodnější anténou, popřípadě dvěma anténami, vhodnějším umístěním antén či výběrem kvalitního domovního zesilovače?

Pokud ještě v oblasti nelze přijímat jiné české programy, kdy lze očekávat jejích příjem?

Jde mi o to, aby nenastala situace, kdy po plném přechodu na DVB-T2 budu přijímat z českých programů pouze uvedené (ČT1,ČT2,ČT24,ČT sport,ČT art a ještě nějaký ČT program). Televizi mám s H.265 (HEVC).

Díky za Váš čas.

S pozdravem, Richter

RE: Dotaz

Vložil: Josef | 29. 04. 2019 | 06:57

Dobrý den,
pokud již dnes přijímáte DVB-T2, tak se nemusíte obávát, že byste přišel o všechny programy. Odpověď na Vaši otázku je bohužel jednoduchá a nepotěší váš... Instalace antény svépomocí je většinou pouze vyhazování peněz... Silně doporučuji pozvat místního specialistu, který specializovaným přístrojem proměří signál v místě Vaší chaty a navrhne odpovídající řešení (jedna nebo více antén, speciální zesilovače a podobně).

Je možné, že nová anténa problém vyřeší, avšak pokud již nyní na síto (poměrně hodně kvalitní anténa) nechytáte vše, tak ani nová anténa (sama o sobě) a "lepší" zesilovač (otázka co je lepší) nemusí problém vyřešit.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje