Přechod na TVB 2 u společné antény byt. domu/SVJ/

Přechod na TVB 2 u společné antény byt. domu/SVJ/

Vložil: Havlík Zdeněk | 28. 04. 2019 | 18:44

Prosím o vysvětlení proč nejde nainstalovat společný seto box do společné antény panelového bytového domu. Jsou tu totiž názory majitelů bytových jednotek, že by to neměl být problém a že je to již někde nainstalováno.
díky za odpověď Havlík Zdeněk za SVJ DELTA Praha

RE: Přechod na TVB 2 u společné antény byt. domu/SVJ/

Vložil: Josef | 29. 04. 2019 | 07:14

Dobrý den,
tuto otázku doporučuji položit spíše Vašemu stávajícímu správci STA. Sám jako člen výboru SVJ vím, že SVJ mívají "pravidleného" správce STA, který se jim o STA stará a reaguje na změny ve vysílání. Odpověď je totiž diskuze klidně na hodiny...

Upravit STA tak, aby konvertovala DVB-T2 do něčeho jiného (DVB-T nebo dokonce analog) lze. Ale je to velmi, velmi striktně nedoporučeno.

1) Je to drahé. Pokud máte DVB-T v rozvodech a DVB-T bylo do rozvodů nainstalováno profesionálně, pak úprava na DVB-T2 je pouze otázka konfigurace zesilovače (1 hodina práce technika). Vytvoření "konverzního můstku" na nějaký jiný systém DVB-T2 na DVB-T nebo DVB-T2 na analog vyžaduje speciální (velmi drahé) zařízení.

2) Je to nepraktické. Každá změna (nový program, nový kanál) vyžaduje zásah technika. Typicky jako byste měl na střeše set-top-box, který nemůžete ovládat. Tzn. ve finále se to prodraží i na práci technika, protože bude jezdit každý půl rok nastavovat nové programy.

3) Je to nepraktické do budoucna. Dejme tomu, za 5 let se budou prodávat televize, které budou umět jen DVB-T2 (je to reálně možné). Co odpovíte stávajícím "chytrolínům", až jim budete muset říct, že si sice koupili novou televizi, ale budou potřebovat někde na smetišti sehnat starý set-top-box, kterým dostanou "starý typ" signálu do nové televize? Samozřejmě od nich uslyšíte, že vedle babka Zemánková si také koupila novou televizi a nic nepotřebuje.

4) Je to nepraktické do budoucna podruhé. Aktuálně se uvažuje o tom, že V DVB-T2 budou k dispozici i placené programy. Jakoukoliv konverzí znemožníte do budoucna příjem těchto programů.

A teď finále... Celé tyto nepříjemnosti řešíte, kvůli tomu, že v celém SVJ se nachází 1-2 "chytrolíni", kteří odmítají zaplatit cca 700Kč za set-top-box, ale radši těch 700Kč zaplatí do fondu oprav, protože to reálně za pár let tak vyjde.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje