Dvbt

Dvbt

Vložil: Simona Piatková | 24. 05. 2019 | 18:01

Dobrý den, máme společnou anténu na domě. Je možné nějak zajistit přechod na signál pro celý dům najednou nebo musí mít každý svůj router (dekodér, nevím jak se to přesně jmenuje).

RE: Dvbt

Vložil: Josef | 07. 06. 2019 | 09:02

Dobrý den,
tuto otázku doporučuji položit spíše Vašemu stávajícímu správci STA. Sám jako člen výboru SVJ vím, že SVJ mívají "pravidleného" správce STA, který se jim o STA stará a reaguje na změny ve vysílání. Odpověď je totiž diskuze klidně na hodiny...

Upravit STA tak, aby konvertovala DVB-T2 do něčeho jiného (DVB-T nebo dokonce analog) lze. Ale je to velmi, velmi striktně nedoporučeno.

1) Je to drahé. Pokud máte DVB-T v rozvodech a DVB-T bylo do rozvodů nainstalováno profesionálně, pak úprava na DVB-T2 je pouze otázka konfigurace zesilovače (1 hodina práce technika). Vytvoření "konverzního můstku" na nějaký jiný systém DVB-T2 na DVB-T nebo DVB-T2 na analog vyžaduje speciální (velmi drahé) zařízení.

2) Je to nepraktické. Každá změna (nový program, nový kanál) vyžaduje zásah technika. Typicky jako byste měl na střeše set-top-box, který nemůžete ovládat. Tzn. ve finále se to prodraží i na práci technika, protože bude jezdit každý půl rok nastavovat nové programy.

3) Je to nepraktické do budoucna. Dejme tomu, za 5 let se budou prodávat televize, které budou umět jen DVB-T2 (je to reálně možné). Co odpovíte stávajícím "chytrolínům", až jim budete muset říct, že si sice koupili novou televizi, ale budou potřebovat někde na smetišti sehnat starý set-top-box, kterým dostanou "starý typ" signálu do nové televize? Samozřejmě od nich uslyšíte, že vedle babka Zemánková si také koupila novou televizi a nic nepotřebuje.

4) Je to nepraktické do budoucna podruhé. Aktuálně se uvažuje o tom, že V DVB-T2 budou k dispozici i placené programy. Jakoukoliv konverzí znemožníte do budoucna příjem těchto programů.

A teď finále... Celé tyto nepříjemnosti řešíte, kvůli tomu, že v celém SVJ se nachází 1-2 "chytrolíni", kteří odmítají zaplatit cca 700Kč za set-top-box, ale radši těch 700Kč zaplatí do fondu oprav, protože to reálně za pár let tak vyjde.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje