Přechod na DVB T2 u bytového domu

Přechod na DVB T2 u bytového domu

Vložil: Lumír Uher, Ing. | 09. 09. 2019 | 11:59

V bytovém domě (11 nájemníků) v Brně-Kohoutovicích máme společnou anténu. Existují pro tyto případy seto-boxy, které přechod vyřeší. Současní servisní technici naší společné antény tvrdí, že to nejde a musíme si pořídit každý seto-box vlastní nebo novou televizi. Poradíte nám, která firma v Jihomoravském kraji instaluje seto-boxy pro bytové domy. Děkuji.

RE: Přechod na DVB T2 u bytového domu

Vložil: Josef | 09. 09. 2019 | 12:02

Dobrý den,
upravit STA tak, aby konvertovala DVB-T2 do něčeho jiného (DVB-T nebo dokonce analog) lze. Ale je to velmi, velmi striktně nedoporučeno.

1) Je to drahé. Pokud máte DVB-T v rozvodech a DVB-T bylo do rozvodů nainstalováno profesionálně, pak úprava na DVB-T2 je pouze otázka konfigurace zesilovače (1 hodina práce technika). Vytvoření "konverzního můstku" na nějaký jiný systém DVB-T2 na DVB-T nebo DVB-T2 na analog vyžaduje speciální (velmi drahé) zařízení.

2) Je to nepraktické. Každá změna (nový program, nový kanál) vyžaduje zásah technika. Typicky jako byste měl na střeše set-top-box, který nemůžete ovládat. Tzn. ve finále se to prodraží i na práci technika, protože bude jezdit každý půl rok nastavovat nové programy.

3) Je to nepraktické do budoucna. Dejme tomu, za 5 let se budou prodávat televize, které budou umět jen DVB-T2 (je to reálně možné). Co odpovíte stávajícím "chytrolínům", až jim budete muset říct, že si sice koupili novou televizi, ale budou potřebovat někde na smetišti sehnat starý set-top-box, kterým dostanou "starý typ" signálu do nové televize? Samozřejmě od nich uslyšíte, že vedle babka Zemánková si také koupila novou televizi a nic nepotřebuje.

4) Je to nepraktické do budoucna podruhé. Aktuálně se uvažuje o tom, že V DVB-T2 budou k dispozici i placené programy. Jakoukoliv konverzí znemožníte do budoucna příjem těchto programů.

A teď finále... Celé tyto nepříjemnosti řešíte, kvůli tomu, že v celém SVJ se nachází 1-2 "chytrolíni", kteří odmítají zaplatit cca 550Kč za set-top-box, ale radši těch 700Kč zaplatí do fondu oprav, protože to reálně za pár let tak vyjde.

Suma sumárum. 11 nájemníků x 550Kč je 6050Kč. Doopravdy Vám to za to stojí? Nechte si tedy upravit STA pro DVB-T2 a každý nechť si koupí set-top-box.

Není odpověď jasná nebo máte doplňující dotazy?
Často kladené dotazy nebo Otázky a odpovědi
Sdílet na Facebook.com
Poslední aktualizace: 2. 4. 2021 9:50:42
© 2004 - 2024 Ing. Josef Vrba | Kontaktní údaje